Ξηρά Τροφή Σκύλων: γιατί είναι τόσο σημαντική;

Εάν υπάρχει κάτι στο οποίο συμφωνούμε όλοι είναι ότι θέλουμε να ζήσουμε μαζί με τους σκύλους μας για όσα περισσότερα χρόνια γίνεται.

Ευχόμαστε ο σκύλος μας μεγαλώνοντας να αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα υγείας και να παραμείνει ενεργητικός και χαρούμενος.


Γιατί όμως αφού τα θέλουμε όλα αυτά παραβλέπουμε το νούμερο ένα παράγοντα που καθορίζει περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο την ποιότητα και τα χρόνια ζωής του σκύλου μας;

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για κάτι άλλο πέρα από την ξηρά τροφή με την οποία ταΐζουμε στους τετράποδους φίλους μας.

Η ξηρά τροφή του σκύλου είναι η κυριότερη πηγή πρόσληψης όλων εκείνων των συστατικών που διαφυλάσσουν την ζωτικότητα και προωθούν τη μακροβιότητά του.

Μία καλή τροφή σκύλου επίσης συμβάλλει:

 • στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση ασθενειών καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό του σύστημα,

 • στην εξασφάλιση άριστης κινητικότητας σε κάθε ηλικία.

Παρόλα αυτά, δυστυχώς πολλές τροφές σκύλου περιέχουν κακής ποιότητας συστατικά που είναι μη ανεκτά ή ακόμα και επιβλαβή για την υγεία του σκύλου σας.

Σιτάρι, δημητριακά, πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι, τεχνητές χρωστικές, χημικά συντηρητικά, κακής ποιότητας πρωτεΐνη είναι μερικά μόνο από τα επιβλαβή συστατικά που περιέχονται στην πλειοψηφία των τροφών σκύλου και που η κατανάλωσή τους συνδέεται με προβλήματα στα νεφρά, το συκώτι, την καρδιά αλλά και πολύ σοβαρές ασθένειες. Οι ιδιοκτήτες σκύλων πρέπει να αναζητούν ξηρά τροφή υψηλής ποιότητας με πρώτο συστατικό το φρέσκο κρέας το οποίο μάλιστα να προέρχεται από ζώα χωρίς ορμόνες, αντιβιοτικά και στεροειδή.

Μία καλή ξηρά τροφή μπορεί επίσης να περιέχει υδατάνθρακες που προσφέρουν δύναμη και αντοχή, σε μορφή απολύτως ανεκτή από τον σκύλο, αλλά και αγνά λιπαρά που αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας. Τα καλά λιπαρά σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να προέρχονται ακόμη και από υπερτροφές υψηλής θρεπτικής αξίας όπως καρποί chia, λιναρόσπορος, χαρούπι κ.ά.

Αρκετά καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγαπημένοι μας σκύλοι μπορεί να προκύπτουν από την κακή διατροφή και αυτό είναι κάτι που οι ιδιοκτήτες συχνά αγνοούν.

Μερικές ενδείξεις ότι η ξηρά τροφή που δίνετε στον σκύλο σας δεν του κάνει καλό είναι οι εξής:

 • Προβλήματα στο τρίχωμα ή/και το δέρμα

 • Καφέ λεκέδες στα μάτια (ιδιαίτερα εμφανές σε σκυλιά με ανοιχτόχρωμο τρίχωμα)

 • Έλλειψη ενέργειας

 • Μειωμένη όρεξη

 • Συχνά και δύσοσμα αέρια

 • Δύσοσμα ή/και αραιά κόπρανα

 • Συνεχής φαγούρα

 • Αλλαγή στο βάρος

 • Συνεχή προβλήματα στα αυτιά

 • Αίσθηση ότι πεινάει συνέχεια

Ενημερωνόμαστε για τα συστατικά της τροφής που δίνουμε στον σκύλο μας διαβάζοντας τη συσκευασία και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε όσα αναγράφονται πρώτα, καθώς αυτό σημαίνει ότι καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό της τροφής.

Αρκετοί ιδιοκτήτες σκύλου πιστεύουν ότι οι καλές τροφές είναι και ακριβές. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε ότι μία καλή ξηρά τροφή περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά γι' αυτό και πολλές φορές η ποσότητα που πρέπει να δώσετε στον σκύλο σας είναι αρκετά μικρότερη σε σύγκριση με μία λιγότερο ποιοτική τροφή.

Εάν μάλιστα σε αυτό συνυπολογίσετε και τα έξοδα υγείας που θα εξοικονομήσετε από την κατανάλωση μίας κακής ποιότητας τροφής το μακροπρόθεσμο όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο.

Ακόμα κι αν πιστεύετε ότι η τροφή που δίνετε είναι καλή χωρίς να έχετε ακόμα διαβάσει τα συστατικά της, αφιερώστε ελάχιστα λεπτά από τον χρόνο σας και κάντε το ώστε να βεβαιωθείτε.

Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου αξίζει το καλύτερο που μπορούμε να του προσφέρουμε!

3 προβολές

TEACHERS PET

Pet Shop - Κομμωτήριο Σκύλων

​Διεύθυνση:

Λεωφόρος Ανδρέα Παπανδρέου 32

Ηλιούπολη 163 45

Τηλέφωνο:

2112130665

E-mail:

teacherspet@hotmail.gr

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα         9:00 π.μ.–9:00 μ.μ.

Τρίτη             9:00 π.μ.–9:00 μ.μ.

Τετάρτη         9:00 π.μ.–9:00 μ.μ.

Πέμπτη          9:00 π.μ.–9:00 μ.μ.

Παρασκευή     9:00 π.μ.–9:00 μ.μ.

Σάββατο         9:00 π.μ.–4:00 μ.μ.

Κυριακή          Κλειστά

 • White Facebook Icon

© 2018 Teachers Pet | Pet Shop - Κομμωτήριο Σκύλων